Techniki masażu – oklepywanie

Dziś przedstawię wam kolejna technikę masażu – oklepywanie. Ja osobiście bardzo lubię masować się w ten sposób, bo po takim masażu czuję się bardzo przyjemnie. Oklepywanie polega na uderzaniu w tkanki masowane, jest dość silnym bodźcem mechanicznym. Oklepujemy najczęściej dłoniową częścią paliczków lub opuszkami palców. Ważne jest by uderzanie było sprężyste, krótkie i nie wywołujące bólu, siniaków, wybroczyn.

oklepywanie

Są trzy odmiany oklepywania:

  • Oklepywanie łyżeczkowe – wykonuje się je dłoniową powierzchnią ręki z lekko zgiętymi palcami tworzącymi wraz z całą dłonią tzw. łyżeczkę

 

  • Oklepywanie miotełkowe – wykonuje się je bocznymi brzegami rozstawionych palców piątego, czwartego, trzeciego i drugiego

 

  • Oklepywanie siekące – wykonywane brzegiem łokciowym ręki, podczas uderzania palce są zwarte.

Oklepywanie choć wygląda na bardzo prostą technikę wcale takie nie jest, to tylko pozory. Bardzo ważne jest, aby w czasie uderzania kontakt ręki masażysty był jak najkrótszy z tkanką masowaną, a siła uderzenia była równomiernie rozłożona.

W oklepywaniu ruchy wykonuje się bardzo szybko (ok. 250-300 uderzeń na minutę), albo bardzo powoli (100-120 uderzeń na minutę). Prędkość zależy od miejsca stosowania masażu, grubości tkanki masowanej, zadania jakie ma spełniać masaż. Słabe oklepywanie wpływa na zwężenie naczyń krwionośnych, zwolnienie tętna, natomiast szybkie podwyższa temperaturę tkanek, obniża czucie w zakończeniach nerwowych i wywołuje skurcze mięśni wpływając na zwiększenie napięcia mięśniowego.

Oklepywanie powinno być wykonywane wzdłuż włókien mięśniowych. Oklepywanie wraz z ugniataniem to podstawowe techniki masażu w zanikach mięśniowych. Nie wskazane jest natomiast w hipertonii mięśniowej i spastycznych porażeniach.

Źródło tekstu: Podstawy masażu leczniczego, Zygmunt Prochowicz, Wyd. PZWL, 2007

I tradycyjnie na koniec mały instruktaż na filmie:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*